Video marketing en social media
by Joost, Frames Media
Video marketing en social media - Frames Media

Wanneer u denkt aan video content of video platformen, gaat uw gedachte direct naar Youtube. Echter dit is niet het enige platform dat video content met open armen ontvangt. In dit blog item bespreken we de verschillende mogelijkheden en platformen die een belangrijke rol kunnen spelen bij uw (zakelijke) video marketing.

Vanaf het moment dat de eerste filmtrailer werd gereleased op instagram, was het een kwestie van tijd voor marketers en bedrijven de kracht van de korte video – en de makkelijke deelbaarheid ervan buiten Youtube. Sindsdien is een rush aan creatieve videos geweest.

Maar waarom is (korte) video zo populair?

Op verschillende platformen kun je verschillende lengte filmpjes bekijken – 6 seconde Vine videos, 15 seconde Instavids op Instagram, 2 tot 3 minuten videos op Facebook en news feeds op Google+, LinkedIn en zelfs portfolio en videos die “gepinned” kunnen worden op Pinterest. De shift naar video content heeft te maken met een aantal factoren. De aantrekkingskracht van een korte video ligt in de “snackbare” aard. Korte videos passen bij onze hedendaagse drukke lifestyle. Onze korte concentratie span verplicht ons snel en makkelijk te consumeren. Omdat de meeste mensen dit on-the-go doen door middel van hun mobile, geldt hoe korter het bericht, hoe beter.

Wat werkt?

Laten zien hoe fans iets moeten doen (bijv. door het oplossen van een probleem of door het gebruik van je product) is wellicht de makkelijkste weg in de sprong naar korte content. Bijvoorbeeld, Video Meals trok duizenden loyale fans op Instagram door video snapshots te gebruiken in combinatie met gesproken step-by-step instructies voor de het maken van een gezonde maaltijd. Deze snelle videos zorgen voor traffic naar de website en het ebook in de bio link.

Het verhaal staat centraal

Belangrijk bij het uitrollen van een video campagne is de mate waarin de verhaallijn past bij de bedrijfsstructuur. In tegenstelling tot het verleden, toen externe communicatie veelal verliep via gecentraliseerd eenrichtingsverkeer, zijn mensen in staat om onmiddellijk grote stukken informatie weg te filteren én terug te praten. Hierdoor is aandacht het meest waardevolle goed voor bedrijven geworden. Met een betekenisvol verhaal waarmee de ontvanger affiniteit heeft kun je de aandacht trekken en houden. Dit vergroot de kans dat iemand tot actie overgaat. Echter let op: Als bedrijf heb je niet simpelweg het privilege om een keus te maken wat het verhaal wordt. Immers, als het verhaal nergens op slaat, kunnen mensen zich negatief uiten tegenover je bedrijf. In die zin is de klant veel meer empowered dan voorheen.